Impuls al Pacte Nacional per al Coneixement

Amb la implicació d’empreses, universitats i centres de recerca

El govern de la Generalitat va donar ahir l’impuls definitiu a la innovació amb l’aprovació del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement, que impulsarà una estratègia compartida entre el sistema d’universitats i recerca i l’àmbit de l’economia productiva, amb l’objectiu de construir la Catalunya del futur, gràcies a l’establiment d’uns pilars sòlids que permetin crear una societat basada en el coneixement, segons va anunciar ahir la consellera Àngels Chacón.

El pacte ha de permetre fer de la innovació l’eix vertebrador en el disseny de les futures polítiques del govern perquè el percentatge d’activitat econòmica basada en coneixement se situï en valors comparables als de països capdavanters.

Impulsat pel Departament d’Empresa i Coneixement, el pacte neix amb una vocació transversal i de consens i integra tots els agents implicats en la generació, transmissió i aplicació del coneixement: des del sistema d’educació superior, passant pel de recerca i innovació, i també pel teixit social i empresarial.

En aquest sentit, el pacte, liderat pel Departament d’Empresa i Coneixement, té la participació dels departaments d’Educació; Salut; Agricultura; Economia i Hisenda; Polítiques Digitals i Administració Pública; i Treball.

El Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement s’estructura al voltant de set eixos, en base als quals es dissenyaran, s’acordaran i s’executaran les accions per promoure una societat basada en el coneixement.

Entre els eixos, n’hi ha que tenen en compte els recursos humans, el sistema de recerca, les infraestructures de suport i la interacció amb el territori. El pacte s’estructurarà en set comissions de treball, però també hi haurà un ple i una taula permanent. És previst que les mesures preses s’implementin en l’exercici 2020/2021,

D’altra banda, el Consell Executiu també va aprovar ahir el nou pla de la finestreta única empresarial (FUE) 2019-2021, on s’impulsarà un “servei públic digital, transparent i simple per a les gestions i la tramitació” mantenint les pimes, els autònoms i els emprenedors al centre de les polítiques públiques, segons afirma el govern.