Josep Sánchez Llibre ja presideix Foment del Treball

Josep Sánchez Llibre ja és el nou president de Foment del Treball, segons ha ratificat l’assemblea de la patronal catalana, amb 219 recolzaments. En les seves primeres paraules en el càrrec el que fos portaveu econòmic de Unió Democràtica (UDC) i únic candidat al lloc s’ha compromès a rejovenir, renovar i feminitzar Foment.

També ha reclamat unitat en totes les matèries, inclòs el plet en qüestió de representativitat amb Pimec. Així mateix es va mostrar confiat a recuperar la patronal vallesana  Cecot que va ser expulsada de Foment.

Sánchez Llibre ha defensat la feminització de l’organització. Va afirmar que aspira a la independència econòmica de l’entitat, i per a això considera que serà obligat “ampliar la base de socis”. Un dels reptes serà atraure els joves empresaris i influir en els grups parlamentaris de totes les administracions per defensar l’activitat i el progrés de les empreses. Per a això, es crearà un departament de relacions amb les administracions públiques.

També va defensar més “atreviment”, ja que Foment ha “d’aspirar a influir més i millor” en la política, ja que ha de ser “la gran patronal de proximitat, sensible a totes les inquietuds del món empresarial català”. “Hem de ser atrevits i demostrar sense complexos l’orgull de ser empresaris”, ha prosseguit, “treballar intensament per facilitar el retorn de les empreses que se n’han anat de Catalunya” i “construir espais de diàleg i distensió que en facilitin el retorn”.

El nou president patronal ha anunciat que consensuaran la celebració d’un dia de reconeixement als empresaris seguint les recomanacions de l’ONU. Un altre objectiu serà treballar perquè tornin les seus de les empreses que l’han traslladat fora de Catalunya per les tensions del procés. A més, s’ha compromès a promoure un ‘think tank’ per reflexionar sobre grans temes.

També ha promès crear una comissió de finançament i salvament d’empreses, així com potenciar el rol per fomentar la internacionalització de les empreses. Sánchez Llibre, al seu torn, s’ha compromès a treballar per reduir la tarifa elèctrica de les empreses, com passa a Euskadi.

Canvi d’estatuts

En el seu discurs ha anunciat un canvi d’estatuts perquè Girona, Lleida i Tarragona tinguin una vicepresidència respectivament i que el territori formi part del nucli dur de la direcció.

Així mateix, va avisar dels “canvis profunds” que vol implementar en l’organització, de manera que, amb “canvis tàctics”, pugui millorar-se l’“estratègia” de l’entitat. Al seu torn ha celebrat que Foment continuï posant “accent català” a la CEOE, ja que la principal patronal catalana ocuparà una vicepresidència d’aquesta entitat per “continuar tenint pes i veu en la política econòmica espanyola”.

Sánchez Llibre ha agraït la tasca exercida fins ara per Joaquim Gay de Montellà, el seu predecessor, mentre ha lloat la figura de Joan Rosell, “un bon president de Foment i millor president de la CEOE”.

Sánchez Llibre té potestat estatutària de nomenar 10 vocals de la junta directiva. En aquest cas, entren Miguel Vicente, de Barcelona Tech City; Jordi Alberich (M&A Fusions i Adquisicions), Isabel Bueas (Endesa), Elisabeth Cañigueral (Grup Cañigueral), Francesc X. Cima (Observatori 2050), Vicente Codes (Cotem), Albert Colomer (CAT Formació), Jaume Roura (Lesseps Motor), Jordi García Tabernero (Naturgy) i Francina Valls (Criteria).

A més del president, del comitè executiu en formaran part els vicepresidents, Virgínia Guinda (consultora energètica), Joaquim Llansó (Cambra Oficial de Contraactistes), Elisabeth Cañigueral (Cañigueral), Joan Roget (Feique), Baldiri Ros (Gyro) i Maria Helena de Felipe (Fepime) i el secretari general, Joan Pujol.