Catalunya s’assegura 300 M de fons europeus per fomentar l’ocupació

El nou programa fins al 2020 inclou la inclusió social i la formació professional dels treballadors com a eixos prioritaris.

Catalunya comptarà amb una partida de prop de 305 milions d’euros provinents d’Europa per dur a terme polítiques de foment de l’ocupació, formació professional i fer accions per a la inclusió social i contra la discriminació que s’inclouen al nou programa 2014-2020 presentat aquest dilluns pel Govern. Els recursos, inclosos en el programa del Fons Social Europeu, es desplegaran fins al 2023 i suposen un increment del 7% respecte al programa anterior.

Les accions es finançaran amb un total de 609,4 milions, dels quals el Fons Social Europeu n’aportarà la meitat, i l’altre 50% el posarà el Govern, ha explicat la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa. Impulsar l’ocupació per lluitar contra l’atur serà la prioritat número 1 i per això aquest eix rebrà el 46% de tots els diners del pla, ha concretat.

Els 140 milions europeus per a l’ocupació es destinaran a prioritzar la inclusió laboral entre les persones més desfavorides i també als plans d’ocupació local. L’emprenedoria i el foment de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones també seran part de l’estratègia.

L’objectiu de la cohesió social, a través de programes d’inclusió i igualtat d’accés a l’ocupació, es finançarà amb 93 milions d’euros, segons ha explicat el departament de Treball. Els últims 60 milions del Fons Social tindran com a destinació l’educació, la formació professional i la convalidació de competències dels treballadors.

Bassa ha subratllat que el nou programa, que s’aplicarà entre 2016 i 2023, té l’objectiu de fer que Catalunya destaqui a Europa en termes de millora de la cohesió social. La directora del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), Mercè Garau, ha subratllat que les accions s’han dissenyat amb els tècnics del departament però incorporant les propostes de les entitats i comprovant els “resultats d’impacte pràctics” tenint en compte l’entorn social “fràgil” que pateix Catalunya.