Ensenyament potenciarà les competències bàsiques a través del programari lliure Moodle

Ho han anunciat en roda de premsa la consellera Meritxell Ruiz i el creador de Moodle, Martin Dougiamas

  • Ho han anunciat en roda de premsa la consellera Meritxell Ruiz i el creador de Moodle, Martin Dougiamas
  • Es tracta d’un projecte que estan desenvolupant conjuntament Moodle i la universitat de Montreal
  • Dougiamas serà demà investit Doctor Honoris Causa per la UVic-UCC
 
El Departament d’Ensenyament posarà en marxa a partir del proper curs un projecte pilot a través de la plataforma Moodle per promoure les competències bàsiques. Aquest prototip de plataforma, desenvolupat per Moodle i la Universitat de Montreal, permetrà fer un seguiment personalitzat de l’assoliment de les competències bàsiques.  “Catalunya serà un dels països que utilitzarà aquest prototip per potenciar les competències bàsiques. A partir del setembre començarem a treballar en aquestes noves funcionalitats de la plataforma Moodle”, ha anunciat Meritxell Ruiz.
La consellera d’Ensenyament ho ha exposat avui en roda de premsa, conjuntament amb el creador de Moodle, Martin Dougiamas, i el rector de la Universitat de Vic– Universitat Central de Catalunya, Jordi Montaña. Dougiamas  serà investit demà com a Doctor Honoris Causa per part de la UVic-UCC. La consellera ha explicat que actualment, en l’àmbit d’Ensenyament, s’usa la plataforma Moodle en tres àmbits: Àgora, l’entorn virtual d’aprenentatge per a alumnes i docents i que té prop de 300.000 usuaris; el Campus IOC, per a alumnes i docents d’ensenyaments a distància, amb més de 30.000 usuaris; i Odissea, la plataforma per a la formació dels docents, amb més de 25.000 usuaris.
La titular d’Ensenyament ha exposat que des de fa tres cursos el Departament aprofundeix en el coneixement per competències des de diferents àmbits –lingüístic, matemàtic, digitals, educació en valors, coneixement del medi-, i a través de la nova plataforma es facilitarà l’intercanvi de bones pràctiques i recursos, entre d’altres. Amb projectes com aquest, ha afirmat Ruiz, es posa de manifest que “Catalunya ha estat pionera en l’ús de les tecnologies a l’aula per tal de crear coneixement. Així, els nostres alumnes seran competents digitalment i sabran utilitzar les tecnologies amb un ús social i educatiu”.
Amb motiu de la seva investidura, el creador de Moodle està aquests dies a Catalunya on també ha participat en una taula rodona sobre l’ús de la plataforma a les escoles catalanes, amb l’assistència de tècnics informàtics de les universitats i del Departament, que són els responsables d’oferir la plataforma Moodle a les escoles catalanes.
Dougiamas és el creador del Moodle, un programari de codi lliure que crea entorns virtuals d’ensenyament i aprenentatge. És el sistema de gestió de l’aprenentatge més utilitzat del món i està desenvolupat sota una òptica constructivista del coneixement, basat en el diàleg i la cooperació entre els aprenents.