La Cecot acusa l’Estat de desviar 1.300M€ de fons de formació

La patronal planteja deixar de pagar les quotes si es fan servir per a altres finalitats

La patronal catalana Cecot creu que el govern de l’Estat ha estat desviant diners de les cotitzacions per a la formació professional per a altres finalitats, possiblement la reducció del dèficit. La patronal que presideix Antoni Abad va informar ahir a través d’un comunicat que xifra en uns 1.300 milions d’euros la quantitat que no s’ha destinat a formació entre el 2014 i el 2016. La denúncia la va tramitar aquesta patronal fa més d’un any a través del síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, que la va remetre a la defensora del poble espanyola, Soledad Becerril. La denúncia tenia el suport d’una desena d’associacions empresarials i del sindicat CCOO.

Segons la Cecot, el govern de Mariano Rajoy ha caigut en contradiccions en les respostes que ha donat sobre aquest assumpte, d’una banda, a la defensora del poble, i de l’altra, al Congrés de Diputats en respostes a preguntes parlamentàries. Així doncs, en el cas del 2015, el ministeri d’Ocupació va contestar a la defensora del poble que no es van gastar 273 milions d’euros dels fons de formació i, d’aquest import, 33 milions es van aplicar a l’exercici del 2013. La patronal vallesana assegura que el ministeri espanyol no va explicar quin ús s’ha fet dels 240 milions restants. En aquest sentit, la patronal “sospita” que els fons s’han destinat a reduir el dèficit.

A més, en una resposta parlamentària, el mateix ministeri afirmava que dels 2.047 milions pressupostats per a la formació el 2015 no es van gastar 448 milions, i d’aquests, només 33 es van reanualitzar per al 2016. Segons la Cecot, les quantitats no utilitzades pugen fins als 530 milions el 2016. Si aquesta xifra se suma a les quantitats que no es van gastar durant el 2015 i el 2014, el resultat és un total d’uns 1.300 milions d’euros, la xifra que la Cecot reclama a l’Estat.

Aquests fons de formació surten de les aportacions dels treballadors i les empreses -el 0,7% de les bases de cotització- i tenen un caràcter finalista, és a dir, que el servei públic d’ocupació ha d’utilitzar aquests diners per a la formació professional dels treballadors. Per això, Abad entén que si l’administració no destina tots aquests fons a la seva finalitat podria arribar a plantejar-se “l’eliminació de les quotes”. A més, la patronal indica que en la gestió d’aquests fons no hi participen les patronals i els sindicats, malgrat que la llei estableix “la participació dels agents socials en la governança del sistema”.