Open Website Project, per formar en les noves tecnologies

Ensenyar disseny web en aquests temps en què la tecnologia web avança ràpidament és una tasca complicada. Molts centres de formació segueixen ancorats en la tecnologia HTML, tot i que cada vegada estem més a prop d’HTML5, i tenen dificultats per integrar totes les novetats de CSS que ajudarien a ensenyar a crear dissenys innovadors que estimulin l’estudiant. I això sense comptar l’absència de formació de qualitat en les tasques darrere d’un lloc web.

A més, els serveis orientats a la construcció d’un nou ecosistema web creixen constantment, desorientant fàcilment al claustre més informat a l’hora de crear un currículum educatiu sobre el qual cimentar les classes.

Buscant posar remei a aquest problema apareix Open Website Project, un projecte que permet muntar llocs webs i dotar-los d’una plataforma multimèdia basada en Cinematico. L’objectiu principal d’aquesta idea és permetre que els alumnes aprenguin el procés comprès entre l’administració més rocosa d’un lloc web fins al disseny últim de la mateixa.

I una mica més, de fet, perquè una vegada acabat el lloc web, els alumnes poden aprendre les bondats de la integració de vídeo i la importància cabdal que està adquirint a mesura que millora anualment la implementació de banda ampla.

Open Website Project és gratuït, encara que alguns dels recursos sobre el qual muntar puguin no ser-ho (com els serveis de hosting). No obstant això, cal esmentar que, si bé la premissa principal és atorgar les eines necessàries per a poder ensenyar la construcció d’un lloc web des dels primers passos fins al disseny final, aquest projecte pot requerir cert temps. Al capdavall, aquesta eina mostra tot el procés comprès entre el que veu un visitant i el que ha d’administrar el propietari d’un lloc. Aquest recorregut pot, per tant, desanimar alguns estudiants que només vulguin centrar-se en el disseny, si bé és cert que una millor comprensió de les entranyes d’un lloc web garanteix una menor quota de fallades si plantegem el seu disseny des del coneixement dels límits d’aquests elements interns.

D’altra banda, en aquesta amplitud de mires del projecte podem trobar un dels seus avantatges. Tant si volem centrar-nos en l’administració d’un lloc web com si pretenem ensenyar les vicissituds del disseny, Open Website Project ens ofereix una plataforma ràpida d’instal·lar allà on vulguem per poder atendre les necessitats de dos tipus de curs totalment diferents.

Si creus que aquest projecte pot ser útil per a la teva personal docent o el compendi temàtic dins dels cursos que ofereixes, tots els passos per a instal·lar i configurar Open Website estan disponibles en aquest enllaç.