La consellera Dolors Bassa situa l’impuls del programa Garantia Juvenil i el retorn dels joves de l’estranger com a prioritats en polítiques de joventut

El Departament completarà el desplegament de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil i augmentarà els recursos per fomentar l’ocupabilitat dels joves

El Departament completarà el desplegament de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil i augmentarà els recursos per fomentar l’ocupabilitat dels joves
 
La consellera anuncia un procés participatiu entre els joves el segon semestre de 2016 vinculat al debat constituent sobre el nou model de país
La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, acompanyada de la directora general de Joventut, Marta Vilalta, ha informat aquesta tarda a la Comissió de Polítiques de Joventut del Parlament de les prioritats del Govern en matèria de joventut: l’impuls del programa de lluita contra l’atur juvenil Garantia Juvenil i el retorn dels joves catalans que han hagut de marxar a l’estranger, per tal que el país recuperi el seu talent.
En aquest sentit, la consellera ha destacat que la reorganització del Departament, per la qual s’han agrupat en la mateixa conselleria tant les polítiques de treball com les de joventut, representa una oportunitat per fer més eficient la lluita del Govern contra la precarietat i l’atur dels joves, així com la seva emancipació.
Segons ha anunciat Bassa, amb la segona convocatòria de la Xarxa d’Impulsors de la Garantia Juvenil, que s’obrirà el aquest mes, Catalunya incorporarà el 2016 un total de 22 nous impulsors del programa Garantia Juvenil, dels quals quinze seran contractats a través d’entitats sense ànim de lucre i set més es contractaran mitjançant ajuntaments i consells comarcals per, així, desplegar la implantació del programa al territori.
Aquests nous impulsors desenvoluparan la seva tasca a les Oficines Joves (OJ) i se sumaran als 73 impulsors efectius que ja hi ha en marxa des del 2015, i que majoritàriament desenvolupen la seva tasca a les instal·lacions de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil (XNEJ), gestionada per la Direcció General de Joventut. Els informadors juvenils d’aquesta Xarxa, formada per 294 Punts d’Informació Juvenil (PIJ) i 38 OJ, va atendre l’any passat un total de 732.509 joves, els quals van realitzar 1.157.386 consultes i assessoraments personalitzats.
La consellera ha posat l’èmfasi en la necessitat d’incrementar la sinèrgia entre el programa Garantia Juvenil i la XNEJ, atesa la gran penetració d’aquesta xarxa arreu dels municipis i comarques: “Hem d’aprofitar la capil·laritat territorial que ens proporciona la XNEJ per fer arribar la Garantia Juvenil al màxim de joves del país”, ha afirmat Bassa. En aquest sentit, la titular del Departament de Treball, Afers Social i Famílies ha avançat que la segona convocatòria del programa promourà que els impulsors adoptin progressivament una figura menys burocratitzada i més propera a l’educador de carrer per, així, acostar-se als joves més vulnerables i allunyats de l’administració.
La consellera Bassa també ha recordat les dades fetes públiques recentment sobre l’abast del programa Garantia Juvenil, implementat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a través del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), amb el qual s’han beneficat de 19.456 joves d’alguns dels programes, mentre que 6.212 joves han trobat una feina en el decurs de la seva inscripció als diferents programes inclosos al Garantia Juvenil: TIC-Idiomes, Experiències Professionals, Espais de Recerca, Emprenedoria, Foment del Treball Autònom i l’Economia Social, Mobilitat, Joves per l’Ocupació, Noves Oportunitats, Fem Ocupació per a Joves, Programa Integral, Projectes Singulars i Municipis i Comarques.
Un altre compromís del Govern és completar el desplegament de la XNEJ a tot el territori abans d’acabar la legislatura, així com establir un catàleg de serveis que defineixi tots els serveis de la xarxa.
Pel que fa al retorn dels joves es reforçarà el portal MónCat, que és una plataforma de suport a aquest procés, juntament amb el Registre de catalans i catalanes residents a l’exterior, que pretén cobrir les necessitats informatives per dissenyar polítiques de cerca d’oportunitats laborals a l’estranger, per fomentar el retorn i la captació de talent.
Procés constituent i participació juvenil
 
Al costat de l’emancipació juvenil, la consellera Dolors Bassa també ha indicat que la participació juvenil serà una de les grans prioritats de l’acció de Govern, tal com marca el Pla Nacional de Joventut de Catalunya 2010 – 2020. En aquest sentit, ha anunciat que a partir del segon semestre de 2016 s’impulsarà un procés participatiu entre els joves que quedarà emmarcat en els debats constituents que es duran a terme aquesta legislatura sobre el model de país. “Un procés d’aquest tipus ha de comptar amb l’impuls i la coordinació de les institucions, però la participació política de la ciutadania també és absolutament imprescindible i, en especial, la dels joves”, ha argumentat Bassa.
 
11.800 llocs de treball més per a joves el 2015
 
La intervenció parlamentària també ha comptat amb un anàlisi de les darreres xifres sobre la situació laboral de les persones joves a Catalunya. En aquest sentit, la directora general de Joventut, Marta Vilalta, també ha intervingut a la sessió parlamentària per -entre d’altres qüestions- donar a conèixer les dades de l’estudi Situació laboral de les persones joves a Catalunya, elaborat recentment per l’Observatori Català de la Joventut (OCJ) a partir de les dades de l’EPA. Segons aquest informe, el 2015 és el primer any des del 2007 en el qual s’han creat, en termes absoluts –ja no només en percentatges- 11.800 llocs de treball ocupats per a joves.
Tanmateix, l’estudi també indica que, al darrer trimestre de 2015, del total de joves de 16 a 29 anys ocupats assalariats (és a dir, amb contracte de treball) el 53,8% tenien un contracte indefinit i el 46,2% un contracte temporal. Malgrat la situació majoritària entre els joves assalariats sigui, doncs, la contractació indefinida, es produeix un fort contrast amb la població ocupada assalariada de 30 anys i més, en què la taxa de temporalitat és únicament del 15,5%, segons es desprèn de l’informe. A aquestes dades, cal afegir-hi un augment de la temporalitat, durant l’últim trimestre del 2015 respecte el mateix període de l’any anterior, d’un significatiu 6,7%.  Aquest aspecte, ha destacat Vilalta, evidencia que la immensa majoria dels nous llocs de treball que es creen per a joves tenen caràcter temporal, una tendència a l’alça que s’observa des de 2010.
Per Marta Vilalta, aquestes dades demostren que “és més necessari que mai el disseny i l’execució de polítiques de joventut amb un caràcter transversal que afrontin decididament la realitat juvenil, un segment de la població clarament més vulnerable sobre el qual cal actuar de manera coordinada i específica”. I a l’hora de dissenyar aquestes polítiques, ha afegit, cal un anàlisi acurat de la realitat socioeconòmica de les persones joves. És per a això, ha anunciat, que la Direcció General de Joventut reprèn l’activitat investigadora de l’OCJ mitjançant la posada en marxa l’Enquesta a la Joventut de Catalunya i l’Enquesta de Participació i Política.
12 milions a les entitats i ens locals
Durant la compareixença parlamentària també s’ha posat de relleu el suport que aquest 2016 prestarà la Direcció General de Joventut (DGJ) al món local (ajuntaments i consells comarcals) i a l’associacionisme juvenil a través de les subvencions. Segons ha detallat la directora general de Joventut, Marta Vilalta, enguany es preveu destinar 2,2 milions d’euros als ajuntaments en concepte de Plans Locals de Joventut i a municipis de menys de 3.000 habitants sense pla. Els consells comarcals també tindran una partida de 3,6 milions d’euros per cobrir la delegació de competències en matèria de joventut, les Oficines Joves, els tècnics compartits en matèria de joventut i altres activitats.
Pel que fa al suport al moviment associatiu juvenil, el pressupost previst de la DGJ és de 5,3 milions d’euros, als quals cal sumar la partida prevista de 1,4 milions d’euros a càrrec de la Direcció General d’Acció Cívica i Ciutadana.
Suport a la creació cultural dels joves
La comissió també ha servit per anunciar un conveni entre Joventut i el Departament de Cultura per consolidar i sistematitzar els diversos projectes de suport a la creació cultural entre els joves que s’impulsen des de la Sala d’Art Jove de la Generalitat, entre els quals hi ha la formació i la professionalització de joves artistes, així com la col·laboració amb centres d’art i museus de referència arreu del territori: MNAC, MACBA, Centre d’art La Panera de Lleida, ACVic Centre d’Arts contemporànies, Lo Pati Centre d’Art de les terres de l’Ebre, Hangar o el Centre de producció d’Arts visuals.