La consellera Ruiz proposa estendre i millorar la mobilitat europea d’estudiants i professors a l’FP

La consellera Meritxell Ruiz ha fet aquesta proposta durant la inauguració del seminari “La mobilitat dels joves de formació professional” de la Fundació Catalunya Europa

  • La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz ha fet aquesta proposta durant la inauguració del seminari “La mobilitat dels joves de formació professional” de la Fundació Catalunya Europa
 
La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha proposat nous instruments europeus per estendre i millorar la mobilitat d’estudiants i professors a l’FP: “És necessària una aposta més gran a nivell europeu per a la mobilitat d’estudiants i professors. Aquest model ha de contribuir a la generació de talent, un talent que volem que reverteixi en el nostre sistema educatiu i productiu. Aspirem a que els estudiants i els professors tornin d’una satisfactòria experiència de mobilitat amb millors capacitats”. Així ho va traslladar el Departament en la reunió sobre la nova Agenda de competències per Europa el passat mes de febrer a Brussel·les. La titular d’Ensenyament ha fet aquestes declaracions durant la inauguració del seminari “La mobilitat dels joves de formació professional”, que organitza la Fundació Catalunya Europa, amb l’objectiu d’augmentar la qualitat de la formació dels joves com a via per augmentar la seva ocupabilitat.
Meritxell Ruiz ha destacat la importància de “la mobilitat en el procés formatiu d’un estudiant i que aporta un alt valor afegit. Conèixer els mercats internacionals, permetrà saber com es treballa a fora, i, per tant, millorar la nostra competitivitat professional”. En el mateix sentit, ha posat en valor programes com l’Erasmus+: “Les estades a l’exterior a través del programa europeu -l’Erasmus+-  aporten altres visions del funcionament de les empreses, dels sistemes formatius, i dels models de societat diferents en els que ens trobem. Permet conèixer altres formes de treballar, i maneres de fer per millorar”.
Ruiz ha recordat la recent aprovació al Parlament de la Llei de formació i qualificació professional de Catalunya, que ha de facilitar també facilitar la mobilitat internacional. Ha remarcat que “des del Departament d’Ensenyament hem proposat en el marc del Consell de ministres de la Unió Europea la necessitat de revisar en profunditat a nivell europeu les barreres a la mobilitat i, també, de revisar els instruments europeus de finançament que la facin possible. S’ha d’estendre tant com es pugui l’accés a la mobilitat en un marc basat en l’equitat i la qualitat”.
Programes de mobilitat a l’FP
Actualment el Departament d’Ensenyament fomenta la mobilitat a l’FP a través de diferents programes. Un d’ells és el Programa de mobilitat formativa i cooperació europea i internacional en els ensenyaments professionals, que es desenvolupa a 125 centres educatius. També es promou la mobilitat a través de la gestió de dos “consorcis públics” de mobilitat, dins el marc del programa Erasmus +. En el curs 2015-2016, aquests consorcis  van permetre la mobilitat als alumnes i professors  de 70 centres. Els països en què hi ha més acollida d’estudiants catalans en formació professional són França, Itàlia, Regne Unit, Alemanya, entre d’altres.
L’assessorament a centres públics i privats és una altra de les tasques en favor de la mobilitat en formació professional. Així, s’assessora als centres perquè puguin presentar projectes de mobilitat a les convocatòries del programa Erasmus. D’altra banda, també destaca la cooperació amb diverses regions d’Europa: hi ha signats 15 convenis de cooperació regional i es mantenen relacions amb els 4 motors d’Europa (Llombardia, Roine Alps, Baden Württemberg i Catalunya) i l’Euroregió Pirineus Mediterrània (Catalunya, Illes Balears, Migdia-Pirineus i Llenguadoc-Roselló) i Comunitat de Treball dels Pirineus (8 regions transfrontereres).
Durant la jornada sobre mobilitat, que ha conclòs la consellera Ruiz, també hi ha intervingut l’eurodiputat Ernest Maragall, i el subdirector general de Programes, Formació i innovació del Departament d’Ensenyament, Estanislau Vidal-Folch.