La presidenta del subcomitè de Joventut de l’Assemblea Europea de les Regions, Marta Vilalta, reclama sinergies a nivell europeu per ampliar l’abast de la Garantia Juvenil

Proposa vincular aquest programa amb l’Eurodissea i l’Erasmus + durant la seva intervenció a l’European Week of Regions & Cities, a Brussel·les
La directora general de Joventut, en tant que presidenta del subcomitè de Joventut de l’Assemblea Europea de les Regions (ARE), Marta Vilalta, ha intervingut aquest matí davant de diferents delegacions internacionals i representants del Parlament Europeu a la jornada de treball Partners for Youth, que aquest matí té lloc a Brussel·les en el marc de la Setmana Europea de les Regions i les Ciutats, organitzada pel Comitè de les Regions (UE) i la Direcció General de Polítiques Regionals (Comissió Europea).

Marta Vilaltaha exposat els reptes que l’ARE es proposa per facilitar l’emancipació, la participació, l’empoderament i la inclusió social dels joves europeus en línia amb els objectius de l’Estratègia Europea 2020 i de l’informe de la UE sobre cooperació en l’àmbit de la joventut 2010-2018. En aquest sentit, la també directora general de Joventut ha destacat l’ocupabilitat com la qüestió més important a abordar d’acord amb les elevades xifres d’atur juvenil, sobretot als països del sud d’Europa. I per a fer-ho, ha indicat, cal posar el focus en els sistemes educatiu i de treball que permetin que els joves puguin transitar eficaçment entre ells.

Sobre el programa de l’ARE Eurodissea, pel qual joves d’entre 18 i 32 anys fan una estada de tres a set mesos en una empresa europea, amb l’objectiu de millorar la seva experiència (idiomes, coneixement d’àmbit europeu, etc.) i ocupabilitat a la tornada, la presidenta del subcomitè de Joventut ha proposat reforçar i ampliar la iniciativaatesos els seus resultats d’èxit: la meitat dels joves que hi participen accedeixen a un treball estable en els mesos següents a les seves pràctiques. Catalunya, ha exposat Vilalta, és un dels països que més participen al programa, amb una mitjana de 200 joves per any, entre enviaments i acollides, i un pressupost de més de mig milió d’euros.

No obstant això, Vilalta ha indicat que, “fins ara, la major part dels participants a l’Eurodissea són joves universitaris, cosa que està bé; però també cal arribar a perfils amb menys formació i, en aquest sentit, hem de treballar per la inclusió de les polítiques públiques i per trobar complementarietats i buscar sinèrgies entre els programes”.

Marta Vilalta ha afegit que aquesta mateixa estratègia de col·laboració és el que vol impulsar des de l’AREentre la Garantia Juvenil,programa d’inserció professional impulsat per la CE, i l’Erasmus +,un altre dels grans instruments europeus en matèria de joventut. En aquest cas, la iniciativa afronta la lluita contra l’abandonament escolar mitjançant la feina dels serveis públics d’ocupació o dels educadors de carrer.“La Garantia Juvenil no és només un programa d’inserció laboral, sinó també una segona oportunitat per motivar els joves que abandonen l’escola prematurament a reincorporar-se al sistema educatiu”, ha remarcat la presidenta de Joventut de l’ARE, a l’hora d’anunciar que es buscaran ponts i connexions entre els programes.

L’abandonament escolar, ha recordat Vilalta, és un problema greu a Europa amb efectes important a mig i llarg termini tant en el desenvolupament social com en l’econòmic, a més dels efectes en la vida de les persones joves.

L’Observatori Català de la Joventut alerta sobre la precarietat juvenil

L’Observatori Català de la Joventut, també ha tingut protagonisme en la xerrada, a través de la qual ha alertat que la precarietat juvenil i la incertesa dels joves s’està allargant, fet que provoca conseqüències en termes de mobilitat social, desigualtats i actituds polítiques, entre d’altres qüestions.

És per això que des de l’OCJ es vol posar l’accent en la importància de les polítiques de joventut per tal de poder actuar sobre el col·lectiu jove i revertir aquestes tendències. Per la pròpia directora general de joventut, Marta Vilalta, malgrat la situació, les evidències ens indiquen que tenim una oportunitat a través de la política pública per trencar aquesta dinàmica a nivell individual de cada jove, però també a nivell social.

L’OCJ organitza un seminari internacional sobre ruptures generacionals al mes de desembre a Barcelona per abordar sobre aquesta idea.

L’ARE, lobby europeu de 270 regions

L’ARE és la major xarxa independent d’autoritats regionals d’arreu d’Europa i representa més de 270 regions de 35 estats i 16 organitzacions internacionals. Des de la seva creació el 1985 –de la qual Catalunya en fou membre fundadora-, l’associació funciona com un fòrum per a la cooperació interregional i com un lobby per a la defensa dels interessos regionals a nivell europeu. La xarxa té avui la seu del secretariat general a Estrasburg i oficina a Brussel·les.

Entre les seves missions hi ha la promoció del principi de subsidiarietat i la democràcia regional; l’increment de la influència política de les regions envers les institucions europees; l’acompanyament a les regions en el procés d’europeïtzació i mundialització; i l’afavoriment de la cooperació interregional europea i més enllà.