L’ÚS DE LES XARXES SOCIALS EN ELS CENTRES DE FORMACIÓ

La revolució tecnològica ha arribat per quedar-se. Actualment, la penetració Internet a l’Estat espanyol és del voltant del 70% i la penetració de mòbil smartphone és d’un 86% segons informa l’estudi sobre la Societat de la Informació realitzat per Telefònica l’any 2013*.

 

A més a més, d’entre tots els internautes (recordem, el 70% de la població), la gran majoria utilitza les xarxes socials. Concretament, un 80%.

Es tracta de xifres molt elevades que calen tenir en compte en el món empresarial. L’evidència és clara, les persones i en definitiva, els consumidors, estem a Internet i estem molt a prop, a només un cop d’ull del mòbil.

 

Els avantatges de l’ús d’internet i, específicament de les xarxes socials per part de l’empresa són molts. Les xarxes socials són un canal ràpid i directe de comunicació bidireccional entre empresa i consumidor. També ens serveixen com a punt d’informació, d’identificació amb les marques i per últim, com a possible canal de venta.

 

En l’àmbit de la formació, doncs, tampoc podem deixar de banda aquestes eines i cal utilitzar-les per treure’n el màxim profit. El procés educatiu ha evolucionat molt amb l’avenç de les noves tecnologies i ens ha plantejat un gran repte: aprofitar les xarxes socials com a instrument en aquest procés d’ensenyament-aprenentatge.

Així doncs, a part de les avantatges que hem comentat anteriorment, en aquest cas, n’afegim una de molt important: l’aprenentatge fora de l’aula.

 

Cal comprendre, abans de tot, que les xarxes socials formen part de la vida de les persones en el seu àmbit lúdic i no formatiu. Per tant, és important utilitzar-les sabent que és el que podem i no podem fer com a centre formatiu.

Les xarxes socials, en el procés educatiu, esdevenen una comunitat que permet posar en contacte a tots els agents educatius. Permet una comunicació tant vertical com horitzontal, saber quines són les necessitats i interessos dels alumnes i el més important de tot: permet la creació social de coneixements, la socialització de continguts i la creació d’un vincle fort entre els propis alumnes, l’alumne amb el centre i el centre amb l’alumne.

L’objectiu de tots (alumnes i centre) és comú: l’aprenentatge i l’experiència del COM s’aprèn. Tenint en compte això i sabent que aprendre és un dels millors processos que vivim les persones, hem d’aprofitar tots els instruments possibles per tal d’aconseguir l’excel·lència en l’aprenanetge i brindar per una vivència total. En definitiva, la comunitat virtual ens afegeix un gran plus a l’experiència d’aprendre a l’aula. Al cap i a la fi, darrera de cada internauta hi trobem una persona.

 

Marta Giménez

Community manager de The Corner